- Diamant onder de loep -
De beroemde 4c's
Ontdek alles over de eigenschappen van diamant en leer meer over Cut, Colour, Carat en Clarity.
1. Cut
Cut is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een diamant. Een goed geslepen steen oogt namelijk groter, helderder en stralender. Dit is bovendien de enige eigenschap die door de mens beïnvloed kan worden.
De cut zegt overigens niks over de vorm van de diamant (rond, princess, emerald, peer), maar enkel over de balans tussen proportie, symmetrie en glans die door de diamantslijper wordt behaald. Hoe dichter bij perfectie dit is, hoe meer een diamant zal stralen. In essentie bepaalt de slijpkwaliteit hoe effectief licht dat de diamant binnenkomt, wordt gebroken in de steen en terug wordt gereflecteerd door de bovenkant van de diamant. Een slecht geslepen steen is vaak te diep of juist te oppervlakkig, waardoor het grootste deel van het licht ontsnapt en de diamant donker oogt en nauwelijks sprankelt. Voor de Aurore juwelen gebruiken wij daarom enkel diamanten met een 'very good' cut of hoger.
Diamant & licht
De manier waarop licht de diamant beïnvloedt wordt vaak onderverdeeld in de volgende drie categorieën:
Reflectie Een deel van het licht wordt direct teruggekaatst door de bovenkant (tafel) van een diamant.
Verspreiding Laat zien hoe het licht binnenin de diamant reist en weerkaatst wordt door de geslepen facetten. Hoe beter de verdeling van de facetten, hoe beter het licht dus door de diamant teruggekaatst wordt.
Breking Het licht komt binnen via de bovenkant van de diamant, wordt afgebroken tot een regenboog van kleuren en vervolgens heen en weer gereflecteerd door tegen de facetten te spiegelen. Wanneer het de kroon van de diamant weer verlaat, blijven de kleuren gescheiden en neemt je oog dus een regenboog aan kleuren waar. Dit wordt ook wel vuur genoemd.
2. Colour
Wanneer je het hebt over diamantkleur heeft dit een andere betekenis bij fancy coloured diamonds, dan bij witte diamant. In dit laatste geval gaat het eigenlijk juist over de afwezigheid van kleur.
De kleur wordt internationaal gegradeerd van D (compleet kleurloos) tot Z (geel). De kleurloze diamanten zijn in dit geval het meest zeldzaam en daarom ook het meest kostbaar.
Schitterende kleuren
Diamanten met minder kleur laten meer licht door, waardoor meer schittering en vuur vrijkomen. Zoals hierboven te lezen is werkt een diamant als een prisma en weerkaatst het licht als kleurrijke flitsen die vuur worden genoemd. Net als wanneer je door een gekleurd glas kijk, zal een diamant met meer kleur als filter fungeerden en daardoor het weerkaatste kleurenspektakel ofwel vuur verminderen. Een diamant met hogere kleurkwaliteit, d.w.z. een wittere steen, vertoont kleurrijker vuur. Wij werken uistluitend met diamanten met een G-kleur of hoger.
3. Clarity
Clarity zegt iets over de helderheid van een diamant en de eventuele aanwezigheid van insluitsels. Bijna alle diamanten hebben wel enige vorm van insluitsels. Deze kenmerken op het oppervlakte en binnenin de steen worden geïnspecteerd door gemmologen die een 10x vergroting gebruiken om de diamant een helderheidsgraad toe te kennen. Het aantal imperfecties, hun positie en grootte bepalen uiteindelijk de graad. Diamanten zonder of met zeer weinig insluitsels worden gezien als extreem zeldzaam en zijn dan ook zeer kostbaar.
Welke clarity wil je hebben?
Een groot deel van de experts zijn het erover eens dat clarity het uiterlijk van een diamant het minst beïnvloedt, zolang hij voor het oog schoon is. Dit geldt eigenlijk voor alle diamanten met een SI2 classificatie of hoger. Diamanten die lager gesorteerd worden vertonen meestal imperfecties die met het blote oog gemakkelijk waarneembaar zijn. Voor onze sieraden maken wij dan ook uitsluitend gebruik van diamanten met een clarity van SI2 of hoger.
4. Carat
Carat duidt de gewichteenheid van diamanten aan. Hierbij is 1 karaat gelijk aan 200milligram ofwel 0,2 gram. Wanneer men het heeft over het diamantgewicht wordt er ook vaak gesproken over 'punten'. 1 punt is gelijk aan 0,01 carat en 100 puntjes is dus 1 carat.
Carat stamt af van het woord carob, ofwel carob bomen. Lang geleden werden de zaadjes van deze bomen gebruikt als countergewicht voor het wegen van diamanten, edelstenen en edelmetalen, omdat men dacht dat ze dezelfde massa hadden.
Bigger is better?
Bij het uitzoeken van een diamant wordt er vaak uitsluitend gekeken naar het het aantal carat. Belangrijk om te weten is dat het carat gewicht niet gelijk is aan de grootte van een diamant. Afhankelijk van van o.a. het slijpsel kan een steen van 0,90 carat groter ogen dan één van 1 carat.
Als de andere eigenschappen van de diamant gelijk zijn is een grotere diamant altijd kostbaarder dan een kleinere variant. Grotere diamanten zijn veel zeldzamer dan kleinere en de prijs neemt dan ook exponentieel toe. Dit betekent dat een diamant van 1 ct. meer dan 2x zo kostbaar is als een steen van 0,5 ct.